Redzkie Targi Gastronomiczne i konkurs kulinarny „Młode Talenty”

Przez dwa dni, 21 i 22 kwietnia w hotelu RIVER STYLE po raz kolejny odbywały się targi gastronomiczno – spożywcze, organizowane przez firmę GASTREM. Celem targów, jak w poprzednich latach była konsolidacja środowiska hotelarsko-gastronomicznego i prezentacja najnowszych trendów w dziedzinie wyposażenia profesjonalnej gastronomii.W programie targów znalazły się m.in. pokazy nowoczesnych technik gotowania, zgodnie z najnowszymi trendami w gastronomii i cukiernictwie, prezentacje urządzeń i sprzętu oraz konkurs kulinarny dla szkół „Młode Talenty”. Wstęp na targi był bezpłatny i można było degustować pyszne kulinaria.

W konkursie „ Młode Talenty”, w którym wzięło udział sześć szkół, dwuosobowe zespoły musiały w ciągu jednej godziny przygotować drugie danie z polędwiczek wieprzowych.  Siedmioosobowe jury, pod przewodnictwem Mariusza Gachewicza – szefa kuchni na Zamku w Gniewie, laureata wielu konkursów kulinarnych w kraju i zagranicą, oceniało przygotowanie stanowiska pracy, profesjonalizm – w tym wykorzystany surowiec i dobór techniki pracy, dobór odpowiednich składników i smak potrawy.     Na najwyższym stopniu podium stanęli i uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi, niżej uczennice ZSP Technikum im. rtm. Witolda Pileckiego w Przodkowie, a na najniższym stopniu ZSP nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie, poza podium znalazły się ZSP Tczew, ZSP Kościerzyna i ZSP nr 2 Wejherowo.

Michał Kaczmarek